Tuesday, February 15, 2011

Hans van der Meer



Egy sokoldalú holland fotográfus, akinek leginkább az utóbbi, az európai országok alsó foci-ligájában készült fotói ismertebbek. A honlapja nem túl áttekinthető, szerintem, amikor rámegy az ember, akkor a legújabb focis képeket láthatóak. De érdemes elindulni a fenti kis képsoron, és kiderül, hogy mennyi mindent fotózott, és mind a lehető legmagasabb szinten. Sorozatai közül egyik kedvencem, a focis mellett, a 1984-86 között Budapesten készült fehér-fekete fotói. Ahol megmutatkozik a fotográfus remek humora, és később ugyanezzel a humorral találkozunk a Werk című, szintén fehér-fekete, sorozatában. A focis képekről nem is beszélve: amelyben a humor és szeretet együttesében a foci mint egy kerek világegyetem mutatkozik meg. A foci: alfa és omega, minden benne van, az emberi élet egésze (jajj, bocs, elragadtattam magam).

Thursday, February 10, 2011

Giacomo Brunelli


Szörfözés közben találtam rá, mondhatni véletlenül, és azóta vissza-vissza térek honlapjára. Aztán találtam egy youtube videót is. Amit róla vagy munkamódszeréről tudok, azt a videoból tudom. Amiből, többek közt, az is kiderül, hogy kisfilmes negatívról nagyít.
És ennek a sötétkamrás pepecselésnek az eredményeképpen nyerik el a képek végső formájukat, válnak látomásokká. Eszközei a lehető legminimálisabbak: fehér-fekete (lemond a színekről); erős kontraszt, a középszürkéket, az átmeneteket kiiktatja; tárgyára ráközelít, részleteket mutat; az éles zóna, a tisztán kivehető rész nagyon szűk, a háttér, a környezet homályba vész. Kellemes nézelődést!

Wednesday, February 9, 2011

Thursday, February 3, 2011

belső


Ez ugyanaz a (elő)szoba lenne, színesben.